Luisteren en genieten van poëzie en literatuur

De kracht van het samen genieten van verhalen en gedichten en de gelegenheid om er met elkaar over te praten. Dat beoogt de stichting Thuis in Dementie met haar project Voorleeskrachten die zij in samenwerking met Versa Welzijn en de Gooise bibliotheken heeft vormgegeven.

De bibliotheken coordineren het werk van de vaste groep vrijwillige VoorleesKrachten. De voorleesactiviteiten komen tot stand in samenwerking met de activiteitenbegeleiders van de woonzorghuizen en locaties voor dagbestedingen. Het team VoorleesKrachten maakt gebruik van de speciaal samengestelde en gevarieerde collecties van de bibliotheken.

Werken met herinneringen en het eigen levensverhaal blijkt een sleutel voor met name ouderen die de weg kwijt raken in hun eigen geheugen. Genieten van woorden en taal, luisteren naar een stem geeft een prikkel tot het verder vertellen van verhalen en communicatie met elkaar. Vrijwilligers met affiniteit voor zowel boeken als de doelgroep kiezen thematisch gedichten en verhalen om voor te lezen aan mensen met (beginnende) dementie.

In het voorjaar van 2017 hebben de Voorleeskrachten de gelegenheid gekregen om ook een zangtraing te volgen om het voorlezen te ondersteunen. Meer weten? Kijk dan naar dit filmpje: Voorleeskrachten Zangtraining

Het team VoorleesKrachten zoekt vrijwilligers!

Voorleeskrachten zijn mensen die als vrijwilliger regelmatig verhalen, romans of poëzie aan ouderen willen voorlezen. Wij bieden o.a. een vakkundige training ter voorbereiding, een bibliotheekabonnement, regelmatig overleg en een jaarlijkse bijeenkomst.

Voor meer informatie over dit project kunt u hier de folder VoorleesKrachten bekijken. Ook is op You Tube een mooi filmpje te zien over de toegevoegde waarde van het voorlezen aan ouderen. U kunt dit filmpje bekijken: VoorleesKrachten aan het werk. Graag verwijzen wij u ook naar dit artikel over een leerzame Inspiratiedag voor alle VoorleesKrachten.

 Het project wordt sinds de start in 2014 ondersteund door Stichtingen Brentano, Het R.C. Maagdenhuis, Doen, Lakeland foundation, stichtingen Vredenburgh & Theresia Spijker en het Regina van Geuns fonds

Foto Germa van Dijk
© 2013 - 2019 Stichting Thuis in Dementie | Techniek en ontwerp AlexIT